Gezondheid van de Ragdoll

Waarom testen wij onze dieren?
Om te voorkomen dat we erfelijke ziektes meefokken in de lijn en uw kat alle kansen krijgt om een oude kat te worden.HCM, PKD en CIN

De gezondheid van de Ragdoll

Wat is HCM?

Bij Hypertrofische Cardiomyopathie is de hartspier (myocardium) verdikt. De kamer (linker ventrikel) van het hart wordt hierdoor kleiner. Er is onvoldoende ruimte in de kamer om al het bloed dat uit de longen komt op te vangen en weg te pompen.

Eerst zal het hart sneller gaan kloppen. Later gaat de linker boezem functioneren als een stuwmeertje: al het bloed dat niet meteen de kamer in kan stromen wordt hier dan bewaard. De linker boezem rekt hierdoor uit.

Wat is PKD?

Het is de afkorting voor Polycystic Kidney Disease. Het is een erfelijke aandoening die bij katten voorkomt.

Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. (De grootte kan varieren van enkele mm's tot enkele cm's). Deze cystes verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor de nierfunctie minder zal worden. Je kunt het vergelijken met een ballon die langzaam opgeblazen wordt en door het groter worden het nierweefsel daaromheen verdrukt. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.

Wat is CIN?

Chronische Interstitiƫle Nefritis. CIN is een erfelijke nierziekte en komt vaker voor bij katten die ouders zijn. CIN kan echter ook andere oorzaken hebben zoals: leeftijd, omgeving en ziekte. In het begin van deze ziekte zal je nog niet veel merken aan je kat. Als de symptomen van CIN duidelijker worden, dan is de ziekte vaak al verder gevorderd.

Bij CIN gaan de niercellen langzaam stuk en bindweefsel vervangt die kapotte stukken niercellen.Door het bindweefsel voelen de nieren ook minder glad en kleiner aan. De nieren verschrompelen letterlijk. Als de nieren verschrompelt zijn, kunnen ze geen urine meer produceren. Gevolg, de kat raakt zijn afvalstoffen niet meer kwijt en deze blijven dan in het lichaam achter. hier invullen...


Stamboom

Een stamboom is meer dan alleen een papiertje met namen erop!

Het is namelijk de genetische gezondheidskaart van de kat. Alle katten op de stamboom zijn te achterhalen en hebben verplichte gezondheidskeuringen, vaccinaties, echografische keuringen, DNA en-bloedonderzoeken gehad. Voor fokkers zeer belangrijke informatie. Fokkers hebben als kernwaarde de gezondheid van het ras te behouden. Ze fokken daarom alleen met geteste en gezonde dieren die aan de rasstandaard voldoen.


Maak een gratis website.